torek, 28. februar 2017

Čas je za ... obisk gledališča

V mesecu februarju, t.j. pred tednom dni je bila moja izbira Cankarjev dom, Gallusova dvorana.

Lev Nikolajevič Tolstoj, VOJNA IN MIR

Režija: Silviu Purcarete
Sezona: 20016/17, premiera 21. 1. 2017
Trajanje: 3 h 20 min, z odmorom

Koprodukcija: SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko in Cankarjev dom.

»Vsako umetniško delo doseže najvišjo stopnjo tedaj, ko človek pozabi na njegov umetni nastanek in občuti njegovo bivanje kot resničnost. Pri Tolstoju je to vzvišeno slepilo večkrat popolno.« (Stefan Zweig)


Tolstojeva drama je tisto, kar si gledališče lahko samo želi; bralci ostalega, diskurzivnega v romanu morajo vložiti precejšen napor, tako kot pri branju Aristotela, da jadrajo na mehkih valovih razumskega užitka ob skrbni navigaciji med ostrimi stenami vraževerja, predvsem o ženskah. Z ločitvijo bralskih svetov drama le pridobi na dinamiki, nujni arbitrarnosti odnosov in se logično konča pri Andrejevem odkritju in sprejemanju ljubezni in smrti obenem. Izenačena v popolni odsotnosti razumevanja, možnosti analize in dojemanja posledic, sta ljubezen in smrt isto, dostopna samo človekovemu mirnemu sprejemanju. In oba pripadata vojni, edino smrt še lahko ustvari nekaj miru, če se z njo sprijaznimo ... Vsečloveška ljubezen, poskus Pierrovega duhovnega vzleta, se konča s pristankom v vsakdanjiku. In s tem se konča tudi Andrejeva zahteva po »lepem in visokem« v moškem življenju. Ne eno ne drugo ni več del drame: vse, kar se zgodi po Andrejevi smrti, je samo še zamišljen napis na njegovem grobu, opomba, opomin; Andrejeva misel je pravi epilog romana, zgodovinski pogled z refleksijami in orisom družbenega načrtovanja – za dramo nepomemben, za tiste druge bralce pa ključen vpogled v misel avtorja, ki je živel dolgo in ki je izkoriščal usihanje moškosti tako, kot je to zahteval njegov junak. (Iz gledališkega lista)
Foto: Peter Uhan
Predstava je oboževanja vredna, ampak sama sem se vmes nekajkrat "zgubila", pa ne zato, ker zgodbe ne bi poznala. Ni mi "domač" velik oder, obsežen ansambel (25 igralcev), in ker sem oseba detajlov sem težje spremljala vso dogajanje. 

Ponovitvi v mesecu marcu so 12. in 13. 3. 2017, v Gallosovi dvorani Cankarjevega doma.

Ni komentarjev:

Objavite komentar