nedelja, 5. februar 2017

Čas je za ... obisk gledališča

V mesecu januarju je bila moja izbira SNG Drama Ljubljana.

Sofoklej, ANTIGONA

Režija: Eduard Miler
Sezona: 2016/17, premiera 28. 1. 2017
Trajanje: 1 h in 10 min, brez premora

"Iz modrih ust izvira slavni rek: kogar je bog udaril s slepoto, vidi večkrat dobro v tem, kar je zlo."

Antigona je poleg Kralja Ojdipa najpomembnejša med sedmimi ohranjenimi Sofoklovimi 
tragedijami. Temelji na mitu o Tebanski kraljevi družini.

Antigona kot upornica demonstrira svojo osebno voljo nad državnim ukazom. Popolnoma se zaveda; kaj pomeni njeno dejanje in kaj tvega z njim. Je spodbuda za njeno dejanje res pravica mrtvega brata do pokopa? Če gre Antigoni samo za to, da opravi obred za umrlim bratom, da bo šla lahko njegova duša onkraj, zakaj izvede pokop dvakrat? Dejstvo, da opravi obred dvakrat, odpira druge možne interpretacije.
Kreonov argument, da Polinejk ne zasluži pokopa, ker je izdajalec, morna ni povsem prepričljiv, vendar tudi Antigonin argument, da je mrtve treba pokopati, ker to zahtevajo starodavni (božji) zakoni, vzbuja pomisleke. Verjetno gre za nekaj več kot pokop mrtveca ali posmrtno kazen. Živi so tisti, ki spoštujejo zakone ali jih ne spoštujejo. Pri tem je morda pomembnejše, kdo se mora komu podrediti. Čigavi zakoni so veljavni in kdo ima zadnjo besedo. (Eduard Miler) Vir: SNG Drama Ljubljana
Na fotografiji: Jurij Zrnec, Nina Ivanišin in Iva Batić. Foto: Peter Uhan, za SNG Drama LJ

»Ne da sovražim, da ljubim sem na svetu,« pravi Antigona, ki utemelji ta stavek zdejanjem, kljub prepovedi Kreona, ko pokoplje svojega brata Polinejka, le-tega pa je Kreon imel za izdajalca. Ni mislila na posledice, ki jih lahko to prinese, v njenih mislih je bila le ljubezen do brata in ne zapisana božja zapoved, da mora pokojnik biti pokopan. Junakinja s svojim pogumom in odločnostjo kljubuje državnim zakonom. Kljubuje državnim, a služi moralnim zakonom oziroma bolje­ zakonom srca in razuma. (Vir)

Ponovitve v mesecu februarju so 6., 7., 20., 21., 22. ter 23. 2. 2017, na Velikem odru.

Ni komentarjev:

Objavite komentar